FAKTA GISAK: MAKANAN TRADISIONAL MASYARAKAT DUSUN KIMARAGANG SABAH
Gisak
atau juga dikenali sebagai sup isi perut lembu merupakan salah satu makanan
tradisi masyarakat bagi suku kaum Dusun Kimaragang Sabah. Gisak merupakan
makanan tradisi yang menyerupai sup daging biasa cuma, sup ini ditambah dengan
cecair dalam usus dan perut lembu berwarna hijau kehitaman yang menjadi salah
satu makanan paling digemari oleh penduduk khasnya Dusun Kimaragang Kota Marudu
bahagian Tandek.
Setiap
kali ada majlis diadakan, menu gisak akan menjadi hidangan untuk para tetamu
kerana mereka termotivasi untuk datang ke majlis tersebut oleh kerana
keistimewaan dan kelazatan sup gisak. Sehingga timbul istilah “kayou pogi it
gisak” bermaksud jom datang untuk merasai gisak bagi mengajak jiran agar
turut hadir dalam majlis. Perkara ini membuktikan bahawa hidangan sup gisak
merupakan perkara utama yang mendorong tetamu untuk menghadiri sesuatu majlis.
Situasi
inilah yang jelas kelihatan dalam majlis-majlis di daerah Kota Marudu khasnya
kawasan Tandek iaitu Kampung Tondig, Kampung Togudon, Kampung Masin-Asin,
Kampung Liabas, Kampung Tanjung Batu, Kampung Koromoko dan banyak lagi. Antara
individu mahir dalam penyediaan masakan gisak ialah En Jomilon, En Lazimin, En
Majumba, En Jerison, En Malujang, En Jimam, En Majikal dan ramai lagi.
Bahan-bahan diperlukan (hidangan untuk 20 orang)
1. Isi
Daging 5kg
2. Tulang
1kg
3. Usus
Kecil Lembu Fresh kg
4. Usus
Besar Lembu Fresh 0.5kg
5. Isi
Perut Lembu@Tuala (Gituko) 1kg
6. Isi
Dalam Perut Lembu@Gisak (rumput yang dimakan belum diproses) 1kg
7. 4cm
Halia Dihiris Nipis
8. Garam
Dan Ajinomoto
Cara-cara penyediaan
Perah
isi dalam perut lembu atau gisak dalam bekas. Seterusnya tapis cairan tadi
menggunakan besen tapisan bagi mengelakkan ada campuran ketulan atau daun rumput.
Rebus daging + tulang + isi perut dengan menggunakan air gisak yang bertapis
tadi. Sebelum air mendidih, masukan potongan usus kecil dan usus besar
berukuran 3inci sekali dengan cecair hijau didalamnya. Kemudian masukan garam,
ajinomoto dan halia dan sesuaikan rasa. Tunggu sehingga masak dalam 45minit
sebelum sedia untuk dihidangkan
Sup gisak mempunyai 2 jenis gred iaitu gred A dan
gred B. Bezanya adalah ukuran kepekatan yang boleh dilihat melalui warna kuah
sup dan kepahitan. Semkin hijau kehitaman maka semakin pekat sup gisak dan
semakin pahit. Untuk mendapatkan sup gisak pekat, lebihkan usus dan air tapisan
isi dalam perut lembu. Terdapat juga cara menambah kepahitan dengan
mencampurkan pucuk betik jantan dan pucuk ubi kayu. Biasanya para pengemar sup
gisak lebih suka kepada gred A manakala mereka yang sekadar mencuba atau paksa
rela lebih memilih gisak gred B.
Selain
lembu@sapi, sup gisak juga boleh dimasak daripada haiwan lain seperti kerbau
dan kambing termasuk haiwan liar seperti rusa, kijang dan pelanduk. Malah sup gisak
haiwan liar jauh lebih sedap dan beraroma.
Sebagai
penutup, pengambilan sup gisak dipercayai mendatangkan khasiat kerana warna hijau
yang terdapat dalam sup gisak merupakan
warna hijau rumput. Itulah pigmen klorofil yang tertinggal sebelum
dimetabolismakan. Ibarat minum air tumbuhan
hijau, ia baik untuk kesihatan dan menjadikan kulit lebih cantik. Tidak dapat
dinafikan, pakar perubatan turut mengesahkan manfaat yang terdapat dalam cecair
klorofil yang mana ia mampu meningkatkan kualiti sel darah merah.
Lihat lebih banyak yang menarik dengan klik link dibawah
Memang mantap hidangan beraroma gisak original ini
BalasPadamharap2 ada majlis masa terdekat kn hehe
PadamSedap ini gisakπππ
BalasPadamaturrr
BalasPadamEn. Majikal dan En. Jimam dari kg Liabas pun pakar buat Gisak
BalasPadamBetul betul lama sudah tidak menjamah gisak palanuk,payau dan sapi.
BalasPadammantap bah gisak
BalasPadam